Månadens ras: Morfologiska championat

Den morfologiska utställningen är en viktig del i P.R.E.-uppfödarnas avelsarbete. Det är där man får en bedömning av kvaliteten och på hur väl man lyckats vidhålla det rastypiska för P.R.E:n. Domarna är utsedda av huvudorganisationen för P.R.E. världen över; ANCCE.

Det hålls ett stort antal utställningar årligen i Spanien samt i andra delar av världen, och de bästa hästarna kvalar till den stora finalen SICAB som äger rum i november årligen i Sevilla och är en stor hästmässa som lockar besökare från hela världen.

Hästarna visas i åldersindelade klasser, ston och hingstar för sig. Unghästarna visas i klasserna 2 respektive 3 år. De vuxna hästarna i klasserna 4 år, 5–6 år samt 7 år och äldre.

Hästarna visas vid hand i skritt, trav och galopp och får en bedömning exteriört. Bedömningen innehåller 13 delpoäng, i en poängskala från 1–10. Till skillnad från vid vanliga svenska premieringar använder sig domarna gärna av hela poängskalan, och de flesta poäng centreras kring mitten av skalan. Bedömningsgrupperna är skritt, trav, galopp, huvud, hals, manke/rygg/ländrygg, kors/svans, bog/bringa/överarm, framben, bakben, benställning, helhetsintryck och rastyp.

Hingstar 4 år och äldre måste också avlägga ett obligatoriskt ridprov. För ston är ridprov frivilligt.

Hästarna visas i visningsgrimma med kedja eller cerreton (en spansk smidigare variant av kapson) och lång lina. Enligt spansk tradition ska visaren vara klädd i en spansk dräkt; traje corto, som består av byxor, skjorta, väst, jacka och hatt. Det går också bra att visa i vita byxor och mörk tröja.

Här finns en länk som visar hur en morfologisk utställning går till;
https://www.youtube.com/watch?v=az3zRXDC7fs

Vinnarna och tvåorna från varje klass, samt den häst som vunnit gångarterna i klassen, går vidare till en final för att tävla om championtitlarna:

– Gångartschampion unghäst (ston mot hingstar)

– Gångartschampion vuxna (ston mot hingstar)

– Ungstochampion
– Reservungstochampion

– Unghingstchampion
– Reservunghingstchampion

– Stochampion
– Reservstochampion

– Hingstchampion
– Reservhingstchampion

– Ridprovschampion (högsta ridprovspoäng)
– Reservridprovschampion (näst högsta ridprovspoäng)

I år kommer Svenska P.R.E.-föreningen arrangera två officiella utställningar i Sverige, på Grevagården i Skövde den 11–12 maj samt på Högbo RK i Sandviken den 7–8 september. Välkomna dit om ni är nyfikna på P.R.E. och på hur en morfologisk utställning går till!

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter