Månadens ras: En häst för kungar

EN HÄST FÖR KUNGAR - Om P.R.E:ns historik

Redan i den tidiga romerska epoken beskrev författare den spanska hästen som vacker, lydig, arrogant och modig - perfekt för krig och för de spel som var vanliga vid den tidseran.

På 1500-talet, i en tid då Spanien blomstrade, bestämde sig Kung Felipe II för att skapa "den perfekta hästen", i enlighet med den tidens renässansideal. Han satte upp avelsmål och lät uppföra de "Kungliga Stallarna" i Córdoba. Där samlades de bästa hingstarna och de bästa stona från alla provinser som under den tiden var de mest produktiva gällande hästuppfödning. Så skapades det Kungliga Stuteriet.

Man sände även en stor mängd hästar till den amerikanska kontinenten. Dessa la grunden för de flesta av de raser som därefter utvecklats i Amerika. Den spanska monarken skänkte även höstar i gåva till andra europeiska kungahus, och snart vann den spanska hästen anseende i större delen av Europa. Den blev även avgörande för uppkomsten av många centraleuropeiska raser.

Lipizzaner, lusitano, paso fino och varmblodiga hästar från Centraleuropa härstammar alla från den spanska hästen. Detsamma gäller den amerikanska mustangen.

Namnet P.R.E. är en förkortning av Pura Raza Española. Ibland pratar man slarvigt om “andalusiska” eller “iberiska” hästar när man åsyftar P.R.E, men detta är inte detsamma som den renrasiga spanska hästen. P.R.E:n har en stängd stambok, varför en korsning eller en ej inskriven häst aldrig ge upphov till en P.R.E. – oavsett hur många generationer man avlar. Hästar kända som "Cartujanos" utgör en blodslinje inom P.R.E.

Det finns för närvarande mer än 6000 uppfödare av P.R.E. i Spanien, och mer än 1000 i resten av världen. Det närmar sig cirka 100 000 exemplar av hästar i mer än 60 länder.

Än idag är den renrasiga spanska hästen eftersökt världen över för sin vänlighet, sitt mod och sin lojalitet och samarbetsvilja. Det är därför den ofta kallas ”kungen av hästar - en häst för kungar”.
 

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter