ARTIKLAR OM P.R.E.-HÄSTEN

Här följer en serie artiklar om P.R.E.-hästen som ursprungligen var införda på Svenska Hästavelsförbundets hemsida i februari 2019 då P.R.E. var månadens ras. 

1. Historik - "En häst för kungar"

Redan i den tidiga romerska epoken beskrev författare den spanska hästen som vacker, lydig, arrogant och modig - perfekt för krig och för de spel som var vanliga vid den tidseran.

På 1500-talet, i en tid då Spanien blomstrade, bestämde sig Kung Felipe II för att skapa "den perfekta hästen", i enlighet med den tidens renässansideal. Han satte upp avelsmål och lät uppföra de "Kungliga Stallarna" i Córdoba. Där samlades de bästa hingstarna och de bästa stona från alla provinser som under den tiden var de mest produktiva gällande hästuppfödning. Så skapades det Kungliga Stuteriet.

Man sände även en stor mängd hästar till den amerikanska kontinenten. Dessa la grunden för de flesta av de raser som därefter utvecklats i Amerika. Den spanska monarken skänkte även höstar i gåva till andra europeiska kungahus, och snart vann den spanska hästen anseende i större delen av Europa. Den blev även avgörande för uppkomsten av många centraleuropeiska raser.

Lipizzaner, lusitano, paso fino och varmblodiga hästar från Centraleuropa härstammar alla från den spanska hästen. Detsamma gäller den amerikanska mustangen.

Namnet P.R.E. är en förkortning av Pura Raza Española. Ibland pratar man slarvigt om “andalusiska” eller “iberiska” hästar när man åsyftar P.R.E, men detta är inte detsamma som den renrasiga spanska hästen. P.R.E:n har en stängd stambok, varför en korsning eller en ej inskriven häst aldrig ge upphov till en P.R.E. – oavsett hur många generationer man avlar. Hästar kända som "Cartujanos" utgör en blodslinje inom P.R.E.

Det finns för närvarande mer än 6000 uppfödare av P.R.E. i Spanien, och mer än 1000 i resten av världen. Det närmar sig cirka 100 000 exemplar av hästar i mer än 60 länder.

Än idag är den renrasiga spanska hästen eftersökt världen över för sin vänlighet, sitt mod och sin lojalitet och samarbetsvilja. Det är därför den ofta kallas ”kungen av hästar - en häst för kungar”.

2. Rasbeskrivning

Den spanska hästen är ädel, modig, intelligent, tålig och vänlig. Den är energisk och välbalanserad, samt mångsidig och har lätt att anpassa sig i olika situationer. Den är mycket lyhörd för sin ryttare.

Mankhöjden ligger omkring 155-165 cm, med lägsta tillåtna mankhöjd 152 cm för ston och 154 cm för hingstar. Alla färger är godkända, men vissa större vita tecken är diskvalificerande. 

Huvudet ska vara medelstort med rak eller helst subkonvex profil, och stora uttrycksfulla ögon med en triangulär form. Halsen ska vara väl ansatt, lätt välvd och av medellängd, i harmoni med resten av kroppen. Ryggen ska vara rak, relativt kort och muskulös. Hästens längd från bogspets till bakdel ska i stort sett överensstämma med dess mankhöjd. Korset ska vara av medellängd samt brett, runt och svagt fallande. Svansen ska vara lågt ansatt och väl inbäddad med låg svansföring.

Hästen ska röra sig energiskt, elastiskt och ha väl framåtgripande, höga rörelser som är taktfasta och harmoniska. Den har lätt för samling, är lättlärd och samarbetsvillig.

Enligt rasstandarden ska alla hingstar från 2 år och uppåt ha lång, tjock man och svans, medan ettåriga hingstar samt ston i alla åldrar ska ha pyramidformat stubbad man samt, beroende på ålder, helt eller delvis rakad svansrot. Denna tradition återkommer vi till i ett eget inlägg.

Primavera BAT – Campeona del Mundo SICAB 2018
Primavera BAT – Campeona del Mundo SICAB 2018
Yucatan de Ramos – Campeón del Mundo SICAB 2018
Yucatan de Ramos – Campeón del Mundo SICAB 2018

Till höger en mycket informativ film på engelska om P.R.E:ns exteriör.

3. Man och svans

Traditionellt har P.R.E.-hingstar lång man och svans. Ston hålls med kortklippt man och rakad svansrot. Pannluggen på ston kan vara klippt eller lång.

Man och svans klipps/rakas av på P.R.E.-föl då de är cirka ett halvår gamla. Hingstföl klipps bara en gång och aldrig mer. Det finns en föreställning om att hingstfölen efter klippningen ska få tjockare och starkare tagel i man och svans.

Klippningen av man och svansrot på P.R.E.- ston och föl har en praktisk funktion. I traditionell uppfödning i Spanien går P.R.E.-ston ute i stora flockar på vidsträckta marker. Klippningen är till för att slippa tovor och att man och svans inte fastnar i buskar och träd. Hingsten går under betäckningssäsongen fritt i stoflocken och stoets rakade svansrot anses skydda hingsten vid betäckning. Unghästar går i egna flockar och med hjälp av hur mycket man och svans som vuxit ut kan hästarna enklare identifieras.

Traditionen att klippa föl och ston lever fortfarande kvar och vid tävling enligt särskilt reglemente för rasen bör stoet ha kortklippt man och rakad svansrot, hingsten ska ha lös man. Vid dressyrtävlingar eller tävlingar i andra discipliner flätas hingstens långa man.

4. Ridande polisen och Yeguada Militar

Visste du att den spanska staten har ett eget P.R.E.-stuteri?
Det heter Yeguada Militar och har sin huvudsakliga verksamhet i Jerez de la Frontera.
Stuteriet grundades i mitten av 1800-talet och födde i början upp hästar till kavalleriet. Idag, när hästar inte längre används så mycket i det militära, arbetar stuteriet främst för att bevara och förbättra P.R.E.:ns blodslinjer.
Stuteriet har ett hundratal ston i avel, och erbjuder även hingstar av hög kvalitet till allmän avel. Därtill förser det den spanska polisen med hästar till rytteriet, vilket P.R.E:n med sitt mod, sitt lugn och sin styrka passar utmärkt för!

Se bara på denna video!

5. P.R.E.-hästens färger

Det fanns en tid när bara skimmel (på spanska ”torda”), brun (”castaña”) och svart (”negra”) var godkända färger för P.R.E, men sedan 2003 tillåts alla färger med undantag av brokiga som t.ex. skäck/tigrerad. Skimmel och brun är dominerande, men svart och fux (”alazana”) börjar bli vanligare.

Därtill finns dilutionsanlagen gult (Cr) och Pearl (prl) hos P.R.E:n, vilka var för sig eller i kombination kan ge ett antal ovanliga färger såsom bork (brun med Cr, ”bayo”), palomino (fux med Cr, ”palomina”), perla (två gulanlag, CrCr ”perla”), perlino (ett gulanlag och ett pearlanlag, Crprl, ”perlino”), pearl (två pearlanlag prlprl, ”isabelo”).

Skimmelanlaget (G) är dominant, och en häst med en skimmelgen (heterozygot, Gg) blir således skimmel men kan i sin tur lämna färgade avkommor. En homozygot skimmel (GG) lämnar endast skimlar. Ibland kan det vara svårt att avgöra om ett föl kommer bli skimmel eller inte, men ljusa ringar runt ögon/mule eller vita hår i pälsen kan avslöja färgen. Annars får man vänta, eller göra ett färgtest, vilket enkelt kan beställas från stamboken i Spanien
.
De ovanliga färgerna har blivit mycket populära på sina håll, och det finns stuterier som särskilt inriktar sin avel på dessa, liksom det finns vissa stuterier som framförallt avlar på bruna/svarta hästar.

Men i slutändan handlar det ändå om det självklara, nämligen att ”en bra häst har ingen färg”!

6. Morfologiska championat

Den morfologiska utställningen är en viktig del i P.R.E.-uppfödarnas avelsarbete. Det är där man får en bedömning av kvaliteten och på hur väl man lyckats vidhålla det rastypiska för P.R.E:n. Domarna är utsedda av huvudorganisationen för P.R.E. världen över; ANCCE.

Det hålls ett stort antal utställningar årligen i Spanien samt i andra delar av världen, och de bästa hästarna kvalar till den stora finalen SICAB som äger rum i november årligen i Sevilla och är en stor hästmässa som lockar besökare från hela världen.

Hästarna visas i åldersindelade klasser, ston och hingstar för sig. Unghästarna visas i klasserna 2 respektive 3 år. De vuxna hästarna i klasserna 4 år, 5–6 år samt 7 år och äldre.

Hästarna visas vid hand i skritt, trav och galopp och får en bedömning exteriört. Bedömningen innehåller 13 delpoäng, i en poängskala från 1–10. Till skillnad från vid vanliga svenska premieringar använder sig domarna gärna av hela poängskalan, och de flesta poäng centreras kring mitten av skalan. Bedömningsgrupperna är skritt, trav, galopp, huvud, hals, manke/rygg/ländrygg, kors/svans, bog/bringa/överarm, framben, bakben, benställning, helhetsintryck och rastyp.

Hingstar 4 år och äldre måste också avlägga ett obligatoriskt ridprov. För ston är ridprov frivilligt.

Hästarna visas i visningsgrimma med kedja eller cerreton (en spansk smidigare variant av kapson) och lång lina. Enligt spansk tradition ska visaren vara klädd i en spansk dräkt; traje corto, som består av byxor, skjorta, väst, jacka och hatt. Det går också bra att visa i vita byxor och mörk tröja.

Video som visar hur en morfologisk utställning går till:

Vinnarna och tvåorna från varje klass, samt den häst som vunnit gångarterna i klassen, går vidare till en final för att tävla om championtitlarna:

– Gångartschampion unghäst (ston mot hingstar)

– Gångartschampion vuxna (ston mot hingstar)

– Ungstochampion
– Reservungstochampion

– Unghingstchampion
– Reservunghingstchampion

– Stochampion
– Reservstochampion

– Hingstchampion
– Reservhingstchampion

– Ridprovschampion (högsta ridprovspoäng)
– Reservridprovschampion (näst högsta ridprovspoäng)

7. Föreningsmedlemmar berättar

"Min stjärna är det bästa som har hänt mig, och jag har aldrig känt mig osäker när jag sitter på henne!" 
Lisa Ulltin, ägare till stoet Corona de Randaz

"När jag var ny inom P.R.E. fick jag ofta höra att har man väl skaffat sig en P.R.E. blir det lätt fler... Idag har vi tre stycken!" 
Therese Edlund, ägare till hingsten Aragorn GE

"Ingen är som Edic, han får mig alltid att le! Underbara häst!" 
Linda Engvall, ägare till hingsten Edic

"Det är någonting hos P.R.E. som får vilken novis som helst att känna sig som en världsstjärna!" 
Caroline Matscheko, ägare till tvååriga stoet Eira de Kara

"Jag fick verkligen min drömhäst! Stabilt psyke, lätt för att lära sig och stor egen motor – en lycka att rida!" 
Anna Falkerby Lundmark, ägare till stoet Altea XXIV

"Hera är världens bästa vän och vi har utvecklats mycket inom både hoppning och dressyr!" 
Lina Källström, ryttare till stoet Hera XXX

8. Föreningen - medlemskap

Alla som är intresserade av P.R.E. är varmt välkomna till Svenska P.R.E.-föreningen! Vi arbetar för stödja svenska uppfödare och ägare av denna ras och för att marknadsföra rasen i Sverige. Vi anordnar olika aktiviteter såsom officiella utställningar, tävlingschampionat i dressyr och allround, och planerar även att ordna clinics och liknande.

Vi uppdaterar regelbundet vår hemsida med nyheter och information, och vi erbjuder medlemskap till P.R.E.-ägare för 300 kronor per år, medan intresserade av rasen kan bli stödjande medlem för 150 kr per år. Som medlem erhåller du bl.a. rabatt på våra evenemang samt hos vissa av våra sponsorer.
Läs mer om hur man blir medlem >> 
Välkommen att även besöka oss på Facebook >>